Éves fűtési energiaigényük 20-40kWó/m2. Elvárt légtömörségük max 1,0 1/ó. Mivel nincs minősítési rendszerük, nem kötelező a légtömörség mérésük. Energiaigényük viszont e nélkül pontosan nem számolható. PHPP számítás végzése szükséges. A gyakorlatban ritkán történik meg légtömörségüknek mérése. Osztrák fogalmak szerint az alacsony energiafelhasználású épületek, 3 literes épületek, amelyek képesek 3l fűtőolajjal, vagyis 30m3 földgáz/év/m2 felhasználásával üzemelni.

Az alacsony energia felhasználású épületek a gazdaságosan, legolcsóbban szakszerű, a passzívházaknak megfelelő tervezéssel, és a passzív szintet megközelítő, de azt el nem érő műszaki teljesítőképességű határoló szerkezetekkel valósíthatók meg. Ma Magyarországon fordított a helyzet. Nyugat Európával ellentétben Magyarországon kevesen kívánnak alacsony energiafelhasználású épület építeni. Mindenki a jobban csengő nevű passzív házat szeretné.

Alkalmas tervezéssel alacsony energiafelhasználású épületek gazdaságosan megvalósíthatók és üzemeltethetők, később egyszerűen passzívházzá alakíthatók. Alacsony energiafelhasználású épületnél rosszabb energiahatékonyságú épület építése ésszerűtlen, gazdaságtalan, tervezett építési előírások szigorítása remélhetőleg mielőbb meg is fogja ezt akadályozni.