A passzívház fogalma nem kötődik sem épület típushoz, sem anyaghoz, sem gyártóhoz, sem technológiához. A passzívház „csupán” épületenergetikai kategória. A passzívházak az átlagos épületek energiaigényének tizedével beérve óvják környezetünket, csökkentik a CO2 kibocsátást úgy, hogy azoknál nagyságrenddel magasabb komfortot nyújtanak felhasználóiknak.

A passzívházak három követelménye közismert. Éves fűtési nem haladja meg a energiaigényük 15kWó/m2-t, légtömörségük eléri a 0,6 1/ó értéket, primérenergiamutatójuk kevesebb mint 120 kWó/m2 év.

Ezenkívül a passzívházaknak további számos követelményt kell teljesíteniük. Szerkezeteinek hőhídmentesnek, a nyári felmelegedés ellen hűtés nélkül is védettnek is kell lenniük.

A konkrét követelmények teljesítése a PHPP számítás elvégzésével igazolhatók.

Egy Európai Uniós direktívatervezet szerint a tagországokban 2020 után minden új épületet zéró energiájú épületként kell megvalósítani. A meglévő épületek esetében ha azok alapterületének 20%-át eléri a bővítés, vagy átalakítás, akkor meg kell felelniük zéró energiájú épületek követelményeknek.