A költséghatékonyság alapvető érdeke az építtetőknek. A PHPP számítás támogatja, meggyorsítja az épület virtuális energetikai modelljén való kísérletezést. Az egyes módosítások hatására az épület éves energiaigénye csökkenni, másokéra nőni fog.

A változás mértéke pontosan jelzi, hogy az adott módosítás milyen mértékben befolyásolja az épület energiamérlegét. Így válik lehetővé passzívházaknál a hagyományos épületeknél nem alkalmazott energetikai optimalizálás. Az egyes változtatások elfogadásáról, vagy elvetéséről akkor lehetséges korrekt módon dönteni, valójában csak akkor kerül döntési pozícióba a megrendelő, ha ezeknek nem csak az energetikai, hanem a költségvonzatai is kiszámításra kerülnek számára.

 

Például hőszigetelések esetében a legdrágábbak a teherbírók és nedvességtűrők, ezeknél a homlokzatiak olcsóbbak, a zárófödémre kerülő teherhordásra igénybe nem vettek a legolcsóbbak. Ezért a zárófödém sokkal olcsóbban megvalósítható szigeteléseket érdemes megnövelni, míg a drágább, padozat alatt alkalmazhatókat érdemes csökkenteni. E részbeni túl- és részbeni alulszigetelés energetikai hatását PHPP-vel ellenőrzött mértékben alkalmazva építési költség megtakarítást érhetük el.