A passzívházak építési költsége minimális műszaki tartalommal

A passzívházak a passzívház követelményeket minimálisan kielégítő műszaki tartalommal valósulnak meg így ezek hasznos alapterületükre vetített bruttó ár 250.000Ft/m2-tól valósíthatók meg. Ez nem tartalmazza a minősítés költségeit.

A passzívház négyzetméterára

Az itt közölt passzívház adatok a ma átlagosnak tekinthető 120m2-es alapterületű lakóházakra vonatkoznak. Az építési költségek a hasznos alapterülettel nem arányosan módon változnak. Kisebb alapterület esetén a passzívház négyzetméterára rendszerint nő, hiszen a költséges elemek, a gépészeti rendszer, a bejárati ajtó, a fajlagos lehűlő felület, a vizeshelyiségek fajlagos költségei rendszerint nem csökkennek arányosan, hanem inkább nőnek az alapterülettel csökkenésével. Növelve a hasznos alapterületet a passzívház négyzetméterára rendszerint nem csökken.

 

A minősített passzívházak ára

Ha Magyarországon a nem minősített, de passzívnak nevezett házak építése a passzívház szabványnak megfelelő módon történne, akkor a minősített passzívházak és a nem minősítet passzív épületek árai között alig volna különbség. Hiszen kizárólag a minősítés díja okozhatna költségnövekedést. Ma azonban Magyarországon passzívnak nevezett épületeknek döntő többségének sem a műszaki tartalma, sem az épületenergetikai teljesítő képessége sem közelíti meg a Darmstadti Passivhaus Institut által meghatározott passzívházak követelményeit. Ezek minősíthetővé tételéhez először ki kell javítani a bennük a hozzá nem értéssel, nem megfelelő tervezéssel, a nem a valótlan adatokon alapuló PHPP számítással, az alkalmatlan nyílászárókkal, silány rossz hőszigetelésekkel okozott károkat. Ezeknek az álpasszívházaknak a minősíthetővé tétele viszont már valóban jelenetős, akár 5-10 milliós nagyságrendű költségnövekedéssel jár. Nem véletlenül beszélik le a minősítést soha el nem ért erről a tervezők, kivitelezők ügyfeleiket a minősítésről.

 

„Túl drága, túl bonyolult a minősítés.” Csak egy plecsni.” Minek a minősítés lobogtatni?” A tervező, a kivitelező a megrendelőt könnyen megtévesztheti, de a Passivhaus Institut Auditort már nem!

 

Nem a minősítés okoz „költségnövekedést” hanem a megrendelő megtévesztése, a passzívházak követelményeinek meg nem felelő tervezés, kivitelezés okoz látszólagos „költségcsökkenést”.