Az építtetői igények, elvárások ismeretében az építtetőnek célszerű mielőbb előzetesen kivitelezőt választva, bevonnia a beruházás előkészítésébe. A kivitelező hasonló megépült épülete költségadatai alapján az építtetőnek előzetes tájékoztató árat tud adni. Ha ez a megrendelő által elfogadható, akkor létrejöhet az együttműködés.

A felkészült kivitelező bevonása értékes segítséget jelent már az engedélyezési tervek kidolgozásakor. A kivitelezhetőség, a költséghatékonyság, az építtető által megszabott költségkeretbe való beleférés, a karbantarthatóság, használhatóság terén szerzett közvetlen kivitelezői tapasztalatai átadásával segítheti az építtetőt. Igazán hatékony, és elkerülhetetlen a közreműködése a kiviteli tervek kidolgozásakor. Ezzel elkerülhetők a gazdaságosan ki nem vitelezhető, túl drága, vagy éppen nem a kivitelező gyakorlatához, felkészültségéhez igazított, így nehezen, drágán, csak sok hibalehetőséggel megvalósítható megoldások.

 

 

A kivitelező tervezésbe való bevonásával az építtető eléri, hogy a tervek a kivitelezőre testreszabottak, a kivitelező pedig előre tájékozódva, ismerje meg az épület kritikus pontjait, a sajátjának érezze a terveket. Ezekkel az egyeztetésekkel az építtető produktív, alkotó légkört, összhangot teremthet a tervező és a kivitelező között. Elkerülheti építőiparban még ma is divatos sárdobálást, a felelősség tervezők-kivitelezők között gyakori elsikkadását, aminek csak kárát láthatja.