Az átlagos épületek döntő többségénél csomóponti tervezés, a kivitelei tervek egy részének elkészítése után, így javarészt az engedélyezési terv alapján történik meg az ajánlatkérés.

Ilyenkor maga az ajánlatkérő sincs teljes mértékben tisztában azzal, mire is kér ajánlatot. Vagyis a kivitelezőnek olyan megoldatlan műszaki problémák, ismeretlen megoldásait is költségelnie kell, amelyeket senki sem ismer, és senki sem oldott meg.

Tovább tetézi a bajt, hogy a gyengébb felkészültségű ajánlatot adó kivitelezők el sem jutnak addig, mint a felkészültebbek, vagyis a problémák felismeréséig, megoldásáig. Észrevétlenül átsiklanak rajtuk és azok gyakran nagyon magas megoldási költségeit számításba sem véve adnak kedvezőbbnek tűnő ajánlatot. Ha elnyerik a kivitelezést, néha még kivitelezés során sem ismerik fel ezeket. Ha netán mégis, akkor sincs pénzügyi fedezetük ezeknek a megoldására.

 

Mivel a felkészült kivitelezők reálisabb módon kalkulálnak a problémák megoldásainak költségeivel árajánlatuk törvényszerűen „túl magas” lesz. Sajnos ekkor, az ajánlatkérési-adási pozícióban a legélesebb az árverseny, így a felkészültsége révén korrekt ajánlatot adó kivitelezőknek sokkal kisebb az esélye az árverseny megnyerésére.