A tervezők töredéke dolgozik, vagy dolgozott kivitelezőként szerzett saját bőrén tapasztalatokat. Ebből ered gyakori kivitelezési tapasztalatlanságuk. Ez az engedélyezési tervezés alatt kevésbé, a kiviteli tervkészítéskor viszont súlyos problémákat szül.

Az építész tervezők döntő többsége ezek hiányában képtelen kivitelezhető, a rendelkezésre álló fizikai munkaerő felkészültségének, pontosságának, teljesítőképességének megfelelő, gazdaságosan megvalósítható csomópontokat, kiviteli terveket készíteni. Ez önmagában nem is okozna említésre méltó gondot, ha a tervezésbe megfelelő kivitelezésben jártas szakembert, kivitelezőt, vagy szakértőt vonnának be.

 


A ilyen külső szakemberek bevonása a tervezésbe hazánkban nem szokásos, nincs hagyománya, sőt a gyakran legyötört tervezői díj nem nyújt rá fedezetet. Ráadásul a kivitelezésre fordítható költségkeret meghatározása sem történik meg a tervezés előtt. Ennek végeredményeként az elkészülő kiviteli tervek jelentős része nehezen, csak ésszerűtlenül, gazdaságtalanul, a rendelkezésre álló költségkeretet túllépve lenne megvalósítható, ezért a kivitelezés során a kellő felkészültséget és körültekintést nélkülözve „módosításra” kerül.