Rendelkezzen felsőfokú szakirányú szakképesítéssel. Ma még nehezen képzelhető el, hogy a passzívház technológia , mérnökök által is nehezen érthető, számukra is szokatlan látásmódjának, követelményeinek kellően megalapozott szakmai tudás nélküli, kivitelező képes lenne megfelelni.

 

Legyen érdek nélküli önszorgalomból előképzett, elkötelezett, lelkes híve a passzívházak ügyének. Ha a kivitelező passzívházak iránti lelkesédése nem belső meggyőződésből ered, hanem azt csak az elnyerhető munka reménye váltja ki, alkalmatlan lesz a passzívház építésre.

 

Évekkel korábban hónapokat és százezereket kell áldoznia felkészülésre, könyvekre, tanfolyamokra, konferenciákra, tanulmányutakra. Így is csak lassan, kétségek közt vergődve, lépésről lépésre előhaladva lehet képes megérteni, befogadni, és használni azokat az innovációkat, amelyekkel a passzívház technológia forradalmasíthatja épületeinket. Csak így győzheti le legnagyobb ellenségét, a saját megrögzöttségét, korlátoltságát, és szűklátókörűségét.

 

A passzívház kivitelezőnek megszállottnak kell lennie. Egyszerűen nem térülhetnek meg a kellő felkészülésbe fektetett erőfeszítései egyetlen munkán. Az első minősített passzívházam felépítése több mint 1.500 mérnökóra ráfordítást követelt tőlem. Rendelkezzen passzívház építési gyakorlattal, referenciával. Ennek hiányában nagy kockázatot, a kísérleti nyúl nem túl biztató szerepét önként vállalja magára az építtető. Az áldatlan magyar viszonyok között felépített több száz passzívnak titulált épületek közül kizárólag a minősített passzívházak tekinthetők.