A passzívházak az energiatakarékos épületek prémiumkategóriás termékei. A passzívházak energetikai követelményei messze, legalább egy évtizeddel előzi meg a magyar építőipar piacán jelenleg a vevők által megkövetelt, a kivitelezők által kínált elfogadott munka színvonalát, pontosságát, fegyelmét. A passzívház technológia követelményeit kevés kivitelező ismeri, és még kevesebben vannak, akik azokat meg is értik. Azok vannak a legkevesebben, akik ezeken túl bizonyítottan képesek is a passzívház szabványnak megfelelő kivitelezésre.

Ebből arra következtetésre juthatnánk, hogy a passzívházat építtető nehezen fog kivitelezőt találni házára. Nem így van.

A gazdasági válság az építőipart kiemelten sújtotta. Azok, akik túlélték az eddig elszenvedett megpróbáltatásokat, érthető módon mindent elkövetnek a fennmaradásért. Melyik kivitelező ne hallott volna a passzívházakról, és küszöbön álló elterjedésükről? Vajon melyiknek nem fordult meg a fejében, hogy passzívház építéssel is kellene foglalkoznia, ha éppen erre lenne fizetőképes kereslet?

Így korlátlan az önjelölt passzívház kivitelezők kínálata. Referenciából sincs hiány hiszen ma szinte minden házat passzívnak neveznek, amelyiket pár centivel több szigeteléssel látnak el, mint az átlagost. Ilyen álpasszív referenciával ma minden kivitelező rendelkezik. Ezek ne tévesszenek meg senkit.