A kivitelező legyen önszorgalomból előképzett. Ha a kivitelező passzívházak iránti érdeklődést nem a belső meggyőződése, hanem csak a vele elnyerhető munka reménye váltja ki, akkor a forintok jobban fogják érdekelni, mint a passzívházak.

Soha sem fog passzívházat építeni az, aki csak akkor akar a passzívházakkal foglalkozni, ha majd konkrétan passzívház építésére kérik fel. Nem érdekli a passzívházépítés azokat, akik nem ragadják meg az alkalmakat, akik a felkészülést évről évre halogatják. Ők nem pusztán elkésnek a felkészüléssel, hanem halogató hozzáállásukkal eleve előre kizárják magukat a lehetséges passzívház kivitelezők közül.

 

Már az első ajánlatadás előtt évekkel korábban, hónapokat és százezreket kell a kivitelezőknek előre áldoznia a passzívház építésre való felkészülésre, könyvekre, tanfolyamokra, konferenciákra, tanulmányutakra. Így is csak lassan, kétségek közt vergődve, lépésről lépésre előhaladva lehetnek képes megérteni, befogadni, és használni azt a rengeteg az innovációt, tudást amellyel a passzívház technológia forradalmasíthatja épületeinket. Csak így győzhető le a passzívház kivitelezők legnagyobb ellenségei, a saját korlátoltsága, és szűklátókörűsége.

 

Lehetetlen felkészülni csak mások közvetett tapasztalataira támaszkodva, saját bőrön szerzett közvetlen tapasztalatok nélkül. Meg kell ragadni minden kínálkozó alkalmat, venni kell a fáradtságot nyugatra zarándokolva saját tapasztalatokat gyűjtve meg kell nézni a passzív építkezéseket, családi, és társasházakat, lakásokat, iskolákat, óvódákat, üzemeket.

 

A megrendelő pedig ne legyen rest, referenciaként kérje számon a kivitelezőktől mit és hogyan tett a felkészülése érdekében!