A passzívházak igen magas komfortfokozatot képesek nyújtani, ráadásul mindezt legalább 80%-os energia- és költségmegtakarítással érik el. A szellőztető- rendszer szárazon tartja az épületet és tökéletesen friss levegőt biztosít, ezért egyáltalán nincsen szükség ablaknyitásra, bár erre minden helyiségben van lehetőség.

Én frisslevegő-imádó, javíthatatlan ablaknyitogató vagyok, a fázós kollégák réme. De amikor beköltöztünk saját házunkba, a nejemmel együtt napokig azt keresgéltük, hol maradt nyitva valami, mert a ház levegője mindig olyan friss, mintha ablakai sarkig tárva lennének. Már az első napokban feltűnt az is, hogy sokkal mélyebben alszunk és kipihentebben ébredünk.

 

 

A belső tér annyira világos, hogy a régi lakásban használt monitor képe itt alig látható, és olyan csendes, hogy a számítógép ventilátorának zúgása is hallható. A szellőztető-berendezés okozta zajterhelés azonban – amelytől kezdetben féltünk – elhanyagolható, még éjszaka sem lehet észlelni. A ház gyakorlatilag érzéketlen a szélre, a külső hőmérsékletre. Az sem járt különösebb következményekkel amikor egy jelentős havazás kétnapos áramszünetet okozott, mert szép, napsütéses idő volt, így a belső hőmérséklet csökkenés helyett pár tizedfokot még emelkedett is.