A kivitelezési szerződésnek három alapvető kérdésre kell választ adnia: Mit - mikorra - mennyiért? Egyik kérdés sem válaszolható meg a másik kettő ismerete nélkül.

A tervezett épület várható kivitelezési költségei ismerete nélkül viszont lehetetlen a megrendelő anyagi lehetőségeihez igazított műszaki tartalmú épület, tervezése. A reális költségek előzetes megismerését a tervezői kivitelezői érdekek sokkal inkább megnehezítik, mint megkönnyítik. Gyakran maga az építtető tudat alatt megnehezíti a saját dolgát.

 

Az építkezők döntő többsége nem vezet pontos nyilvántartást az általa kifizetett költségekről, így legtöbbször nem is tudnak pontos tájékoztatást nyújtani. Ha netán mégis, akkor adózási okokból, nem szívesen közölnek valós adatokat. A tervezés során a megrendelők bizalmát leginkább élvező tervezők a rendszerint nem rendelkeznek első kézből származó pontos és információval az építkezés várható költségeiről. Ráadásul nem is érdekeltek abban, hogy a megrendelő a várható építési költségeket már a tervezés alatt megismerje. Hiszen ennek ismeretében már a tervezés során takarékoskodna, megkurtítaná a tervező lehetőségeit.

 

Az esetek többségében a kivitelezőknek is érdekük az építkezés várható valós költségeinek elhallgatása, alulbecslése. A többségük úgy véli „ráér később ráébredni a valóságra” akkor, ha már kényszerpályára került. Ezt a jelenséget hatványozza, ha a kivitelező tudomást szerez róla, hogy több kivitelező ad előzetes ajánlatot. Ekkor a reális költséget közölő kivitelező komoly versenyhátrányt szenved, ha a másik felkészületlensége, vagy éppen szándékosság amiatt alulbecsüli azokat. Az építtető ekkor a reális, de akár 20-30%-al magasabb árat adó kivitelezőt túl drágának ítélve a további versenyből rendszerint kizárja.

 

A kiviteli tervek elkészülte előtt készített árajánlatnak nem a kivitelezők versenyeztetése, hanem az építtetők tájékozódása, a tervek ellenőrzése, a költségek kordában tartása a célja. A tervezett épület korrekt, betartható előzetes költségbecslésére csak bizalmi viszonyban lévő kivitelezőtől számíthatunk.