A kivitelezők a belső saját normarendszerük alapján dolgoznak. A kivitelezők normái a vezetés fejlettségétől és tudatosságától függően lehetnek csupán a szakmunkások ösztöneire hagyatkozó módon esetlegesek, vagy mérnöki gondossággal részleteiben kidolgozottak, és akár több évtizednyi használati tapasztalattal ellenőrzöttek.

Aljzatbetont le lehet betonozni közvetlenül a kavicsfeltöltésre, ami a betonban lévő cementlé kavics közé szivárgásával, a cement tartalom csökkenését, a beton szilárdságának gyengülését okozza. Ha a beton alatt pvc fóliaterítés készül, az ezt megakadályozza. Egyes kivitelezők csak akkor vasalják az aljzatbetonokat, ha azt külön tétel kiírja, míg mások tapasztalva a vasalatlan aljzatbetonok gyakori meghibásodását, mindig vasalják az aljzatbetonokat. Akkor is, ha azt a költségvetési kiírásban az nem szerepel.

 

Az elkészült betont utókezelésével, locsolásával, vagy takarásával, szükség esetén vegyi kezelésével egyes kivitelezők nem foglalkoznak, míg mások erre gondosan ügyelve munkát, időt, költséget áldoznak. E három kiragadott munkafázisról a költségvetésben csak két szó szerepel „aljzatbeton betonozása” cím alatt. A fóliaterítést, vasalást, és az utókezelést alkalmazó és mellőző két kivitelező árajánlata között lesz a különbség. Ez azonban nem áll arányban az általuk elkészített aljzatbetonok szilárdságának, teherviselő képességének, biztonságának növekedésével. Könnyen megeshet, hogy éppen ez a tartalék kell ahhoz hogy elkerülhető legyen a válaszfaltörést csőtörés, vagy földrengés után. A kivitelezők által saját részre kidolgozott háziszabványainak helyességéről, indokoltságáról meghibásodások gyakoriságát, okait elemző felméréseik, statisztikák, és a vállalkozások valós jótállási és szavatossági költségei árulkodnak.

 

Az esetek többségében a gyakori hibalehetőségek előzetes megszüntetése jóval kevesebb áldozattal, és bosszúsággal jár, mint az ezek nélkül szükségessé váló javítások lakott épületben történő elvégzése. Vagyis sokkal ésszerűbb, és olcsóbb, a káresetekből okulva, előre gondolkodva eleve jót és jól építeni, mint a megrendelőket bosszantó, a kivitelező jó hírét romboló, hibákat javítani. Ehhez viszont meg kell értetni a megrendelővel, hogy nem legolcsóbb, hanem az ár érték arányát tekintve a legkedvezőbb ajánlatot kell választania.