A passzívházak az energiatakarékos épületek prémiumkategóriás termékei. A passzívház szabvány Európa legszigorúbb energetikai követelményrendszere. Passzívház tervezése, építése ugrás a jövőbe. Ma passzívház építése a 2020 után az Európai Unió tagországaiban kötelezővé váló épületenergetikai követelmények előrehozott, önkéntes teljesítése.

A passzívházak egy-két évtizeddel előzik meg a magyar építőipar piacon jelenleg a vevők által megkövetelt, a kivitelezők által kínált épületek épületenergetikai, és komfort színvonalát. Ebből értelemszerűen következik, hogy a passzívházak követelményeinek ma még csak néhány kivitelező képes megfelelni. A passzívházak technológiáját kevés kivitelező ismeri, még kevesebb érti, de köztük is azok vannak a legkevesebben, akik képesek is a passzívház szabványnak megfelelő kivitelezésre. Ebből logikusan arra a következtetésre juthatnánk, hogy a passzívházat építeni kívánó megrendelő nehezen fog kivitelezőt találni.

Nem így van. A gazdasági válság az építőipart kiemelten sújtotta. Azok, akik túlélték a válságot érthető módon mindent elkövetnek a fennmaradásukért. Melyik kivitelező ne hallott volna a passzívházakról, és küszöbön álló elterjedésükről? Vajon melyiküknek nem fordult meg a fejében, hogy passzívház építéssel is kellene foglalkoznia, ha éppen erre lenne fizetőképes kereslet?

Így korlátlan az önjelölt „passzívház kivitelezők” kínálata. A „referenciából” sincs hiány, hiszen ma szinte minden házat „passzívnak” kiáltanak ki, amelyiket pár centivel több szigeteléssel látnak el, mint az átlagost. Ilyen álpasszív referenciával ma már minden kivitelező rendelkezik. Bár hozzáértéssel pár perc alatt rendszerint kideríthető, hogy ezek a „ passzívháznak” nevezett referenciák nem passzívak, csak „passzívház szerűek” ami nem ugyanaz.

A referencia házak rendszerint a passzívházak legelemibb követelményeinek sem felelnek meg. Nem rendelkeznek valós adatokon nyugvó ellenőrzött, betartott PHPP számítással, nem készült légtömörség mérés, nem hőhídmentesek, a primerenergia mutatónak nem felel meg, nem megfelelő nyílászáró, hővisszanyerős szellőztetőrendszer került beépítésre. Az ilyen referenciák csak a hozzá nem értők félrevezetésére, a passzívházat építeni szándékozók megkárosítására szolgálnak.