Netán az átlagosnál hidegebb téli napokon kicsit didereghetünk is? Amennyiben van, mi ajánlható? Egyáltalán nem kell dideregni egy passzívházban, még nagy hideg esetén sem.

 

Dideregni inkább a rosszul szigetelt házakban szoktak, ahol a -20 °C fokot már nem lehet hatásosan fűtéssel kompenzálni. Az ilyen hideg időben általában sok a napsütés, mely mintegy 1/3 részben fedezi egy passzívház hő veszteségét. A fennmaradó hőigény felét a bent rendelkezésre álló hő – világítás, főzés, elektromos gépek, személyek hőleadása – fedezi. A teljes hőigény harmadát kell fűtéssel előállítani. Erre felhasználható a melegvízrendszer, például egy mini-gázkazán, mely szükség esetén fűt is. A szükséges hőenergia olyan kevés, hogy annak elosztására nem szükséges minden szobában fűtőtestet, padlófűtést telepíteni. A szellőző levegő utánfűtésével pótolható a szükséges hőenergia. Ez jelenleg a legolcsóbb módja egy passzívház hőellátásának.

 

Vannak azonban különböző hőszivattyús, vagy megújuló energiával működő rendszerek is, melyek megtérülését azonban gondosan kell kalkulálni, mivel a kis energiaigény miatt nem mindig gazdaságosak. Ennek is az ésszerű tervezés a legfontosabb kritériuma.