Sajnos előfordul, hogy az építtetők a rendelkezésükre álló forrásokat ötletszerűen, ésszerűtlenül, szakszerűtlenül költik el. Közismert tény, hogy a költségek és a várható hasznok megismerése, elemzése nélkül lehetetlen gazdálkodni. Kevesek által ismert viszont hogy  az energetikai- és költségelemzések épületek esetében is könnyen elvégezhetők a  PHPP számítás segítségével.

Költségelemzések, energetikai és a gazdaságossági számítások hiányában valójában az építtetők soha sem kerülhetnek döntési helyzetbe. Anélkül kénytelenek dönteni nehezen megszerzett forintjaik elköltési módjáról, hogy annak hasznosulásáról módjukban állna meggyőződni. Így hiába építik be a drága nyílászárókat, a legjobb hőszigeteléseket, a kifelejtett apróságok, a kellő speciális szaktudás, az összehangolás hiányában azok nem erősítik, sőt gyakran semlegesítik, gyengítik egymás kedvező hatását.

A magas műszaki tartalmú épületek ezért rendszerint "negatív" hozzáadott értékkel rendelkeznek. Vagyis esetükben kétszer kettő gyakran egy. Gyakorlati tapasztalat, hogy elég pár „jelentéktelen” hiba, azok a passzív épületnek megfelelő szerkezetekből épített épületet a "szerény", A+ épületek energiahatékonysági szintjére taszítsák. Például, ha egy passzív épülethez is megfelelő nyílászáróit a szokásos módon, falkávába építik be, nem a nálunk szokott módon a fal elé, a hőszigetelésbe, önmagában ez az egyetlen „apróság” képes duplájára növelni az épület éves fűtési energiafelhasználását.