Az építtetők döntő többsége nem jártas a telekvásárlásban. A köztudatban ez a recept él: „Végy egy telket, majd keress hozzá egy tervezőt…” Így nem véletlen, hogy az építetők leggyakrabban elkövetett hibája, hogy a telek megvásárolásával megelőzik a vele kielégítendő igényeik elemzését. Vagyis a jelentős túlkínálat ellenére, vélt részelőnyök miatt, nem a megrendelői igényeket kiszolgáló, hanem azokat kielégítését akadályozó telkek kerülnek megvásárlásra.

Ezután már nem az építtetők igényei, hanem a telek adottságai szabják meg mit és hogyan építhet a megrendelő. Ez tipikusan a gombhoz varrott kabát esete.

 

Elemezzük, rögzítsük először az igényeinket, határozzuk meg ezekből milyenek a jellemzői annak az építménynek, ami képes ezeknek megfelelni, ezekből már pontosan megtudhatjuk milyen adottságokkal kell feltétlenül, rendelkeznie, és melyek amelyekben kompromisszumot köthetünk.

 

Előzetesen el kell dönteni, a telek milyen földrajzi-, és utazási időbeni távolságra lehet jelen- és jövőbeni mindennapi tevékenységeink színtereitől, munkahelyeinktől, gyermekeink iskoláitól, a közlekedés fő ütőereitől, autópályától, tömegközlekedés elérhetőségeitől. El kell dönteni városban, agglomerációjában, faluban tervezzük felépíteni az életterünket. A helyi központtól minél távolabbi helyszínt választunk, annál olcsóbban juthatunk nagyobb, és előnyösebb pozíciójú telekhez, annál kisebb lesz a beépítés sűrűsége, így annál nagyobb intimitást élvezhetünk. Viszont nő a napi közlekedési időszükségletünk, és költségünk. A felépített ingatlan értéke, eladhatósága a központtól való távolságától arányosan csökken.

Gyakori hiba a megvalósítandó épület igényszintjéhez, nagyságához nem illő ahhoz képest túl kicsi, keskeny, előnytelen tájolású, és rossz helyi adottsággal rendelkező telek megvásárolása. Meg kell vizsgálni, hogy a beruházás tervezése  során meghatározott  tulajdonságú épület elhelyezhető-e egyáltalán az adott telken, melyek annak előnyei és hátrányai, milyen kompromisszumok elviselésére kényszerítene az azon való építkezés. A megvásárolásra alkalmasnak tűnő ingatlanok esetében a tulajdonostól a telek   helyrajzi számát, pontos címét meg kell tudni. Ennek segítségével a földhivatalban, szóban, vagy tulajdoni lap, és térképmásolat segítségével megismerhetjük a telek pontos nagyságát, valódi tulajdonosait, a telekre bejegyzett terheket, korlátozásokat.

 

Szakember segítségével az építési hatóságtól ki kell kérni a telekre vonatkozó építési előírásokat, korlátozásokat, és azok értelmezését. Ezek alapján a beruházói igények kielégítését és az ezeket korlátozó építési előírások tisztázásra koncentráló vázlattervet, vagy terveket kell készíteni. Azokat az építési előadóval, vagy vitás esetben a főmérnökkel személyesen egyeztetni kell. Tudni kell, hogy az építési hatóság szóbeli tájékoztatása semminemű kötelezettségvállalást nem jelent a részéről, ezért a vonatkozó rendezési tervet, és szabályzatokat a honlapjukról le kell tölteni, vagy másolatban ki kell kérni. Ha bármilyen fontos kérdést nem sikerül megnyugtatóan tisztázni, ha az vitatható marad nem érdemes kockázatot vállalni.