A passzívház magasabb műszaki tartalmába, minőségébe fektetett tőke megtérülése csak az energiahordozókat számításba véve azok jelenlegi árnövekedésével számolva 8-10 év.

A passzívházak megtérülését a szokásos módon számításba venni, az átlagos házakhoz viszonyítva önmagában csak a fűtési-hűtési költség csökkenésével félrevezető. Hiszen nem azonos sem a műszaki tartalmuk, sem az energetikai minőségük, sem az általuk nyújtott szolgáltatások és a komfortjuk. Csak a szellőztetést érintve messze képez azonos műszaki vonalat az átlagos épületek ablakokon történő, szakaszos kézi szellőztetése, és a folyamatos üzemű hőcserélős szellőztetőgéppel történő szellőztetés, amely 24 órán keresztül friss, por- pollen, szúnyog, rovar mentes levegőt biztosít.

 

Ha reális eredményt akarunk elérni, akkor almát az almához, körtét a körtéhez kell hasonlítanunk. Ha így, helyesen járunk el, akkor a passzívházakat esetében már nem is lesz értelmezhető a megtérülés.  Ugyanis a passzívházakat a velük azonos szolgáltatások, komfort nyújtására képes épületekhez hasonlítjuk, akkor a passzívházak összehangoltságuk miatt sokkal olcsóbban megépíthetőnek, és üzemeltethetőnek bizonyulnak.