passzívház gépészetMég mindig tartja magát az a tévhit, hogy egy épület a hőszigeteléseitől és a speciális gépészetétől válik passzívvá. Éppen ellenkezőleg. A passzívházat az épület szerkezetei teszik passzívvá, alacsony hőigényűvé.  Ezért nem igényel sem ultramodern, sem bonyolult gépészeti berendezést. Sőt a legegyszerűbb, legkisebb teljesítményű gépészeti rendszerek alkalmazását teszi lehetővé.

 

 

Egyetlen elhagyhatatlan gépészeti eszközt követel meg, a magas hatásfokú hővisszanyerős szellőztető berendezést. Ez fontos szerepet játszik az energia megtakarításában. Házaink tervezése során az épületgépészet már az engedélyezési terveket megelőző energetikai tervezés szerves részét képezi. Ebből fakadóan nem a már kialakult épületszerkezetekhez utólag alkalmazkodva kerül a gépészet megtervezésre, hanem vele együtt, azokat egymáshoz illesztve.

 

Az építtetők reklámoktól befolyásolva gyakran előbb választanak gépészetet, mint telket. Hasonlít ez a gombhoz választott kabáthoz. Fontos felismerni a technika fejlődésének rohamos gyorsulását. Az épület tartószerkezete száz év múlva is használható marad. Ekkora időintervallum gépészeti fejlődése be sem látható, ezért minden megoldás számára nyitva kell hagyni a lehetőséget. Ezért talán fontosabb annál, hogy mit választunk, az, hogy mit zárunk ki. Hiszen mindaz, ami ma nem gazdaságos, vagy nem lehetséges, vagy korlátozott elménkkel el sem képzelhető, az száz év múlva ott működhet az épületben.