A tervezőknek az első passzív épület megtervezéséhez elengedhetetlenül szükséges  szaktudás megszerzésének időigénye, az épület tervezésre fordítható munkaidőnek legalább az ötszörösét teszik ki! Igaz ez annak költségeire is.

Így az keveseknek lehet megtérülő befektetés. Csak azoknak az elkötelezetteknek, akik pár év alatt, tucatnál is több passzívházat akarnak tervezni

Őket viszont nem a megrendelőnek kell sem a felkészülésre, sem a passzívház tervezésre ösztönözni. Ez a sajnálatos oka annak, hogy ma a „passzívként” tervezett, épültek 95%-ának tervezője még a passzívházak alapkövetelményeit sem ismerve vezeti félre megrendelőit. Nem véletlen, hogy ők a passzívházak minőségbiztosításának, és a saját munkájuk, felkészültségük kontrollálásának legváltozatosabb magyarázattal szolgáló, harsány ellenzői.

 

 

Gondosságuk jellemzően passzívként hirdetett elemek betervezésében kimerül. Passzívház létrehozása ennél sokkal bonyolultabb feladat. Passzívház lényege nem az anyagai megnevezéseiben, paramétereiben, hanem azok egymáshoz való viszonyában, energetikai méretezésében, a valós adatokon nyugvó, precíz PHPP számításban rejlik.

   

Csak az tekinthető passzív és energiatakarékos épület tervezésére alkalmas tervezőnek, akinek a munkája már ellenőrzésre, auditálásra került, aki már tervezett minősített passzívházat.