A beruházás folyamatát döntések sorozata tartja mozgásban. Ezek időbeni meghozatala elengedhetetlen az előrehaladáshoz. A döntések viszont nem csak valaminek a kiválasztását, hanem az összes többi lehetséges megoldás elutasítását is eredményezik.

A költséghatékony tervezés az előre gondolkodás kockázat és költségcsökkentő hatásán alapul. Eszköze a követelmények, és a megoldási lehetőségeinek szisztematikus, lehető legkorábbi feltárása. Így az igények elemzése ésszerűen mindig megelőzi a megoldásét. A döntések a lehető legkorábban, és eleve az összes követelménynek megfelelve születnek meg. E módszerrel a problémák zömének megoldása már az engedélyezési tervezés előtt, az előkészítő tervezés idejére előrehozható. Ekkor a legcsekélyebb a változtatások költsége, ekkor nem merülhetnek fel túl későn, és nem is maradhatnak megoldatlan problémák.

 

Ma a megrendelők zöme a beruházására hatni elkésve, csak az engedélyezési tervezés során, és a kivitelezés alatt akar. Ekkorra viszont a beruházások befolyásolhatósága már 20-40% alá zuhan, a lehetséges módosítások költségei pedig drasztikusan nőnek, gazdaságtalanná téve törekvéseiket.