Passzívház csomóponti terv

A látványos hőszigetelések építési költséget növelő divatelemekké silányodnak, ha a hő ki tudja kerülni őket. Kizárólag akkor van esély a lusta hőszigetelések munkára kényszerítésére, ha a hő szökési útját mindenhol, még a legkritikusabb helyeken is elzárjuk.

Ehhez az épületszerkezeteknek a tér minden irányában, minden kapcsolódási felületén, vonalán, pontján rafinált csatlakozási módokat, hőhídmentes csomópontokat (Ψ<= 0,1W/mK) kell tervezni. Ezek energetikai és költséghatása jelentős. A gyengén hőhídmentesített, „szivárgó” csomópontok káros energetikai hatása gazdaságtalanná teszi a hőszigeteléseket. A túlzó hőhídmentesítés bár energetikailag kedvező hatású, aránytalanul magas költségei miatt nem lehet gazdaságos. Sokkal egyszerűbb a tervezőknek a hőhídmentesítés megoldása magas költségű termékek betervezésével, mint a jóval több utánajárást, gondolkodást igénylő olcsóbb megoldás kidolgozása. Önszorgalomból erre nincs esély. Csak az kényszerítheti erre a tervezőt, ha szerződése adott költségkeretből megépíthető épület tervezésre kötelezi.

 

Az elkészült csomóponti tervek a passzív épületek tervezése, kivitelezése során annak bibliái. Nem szembetűnőek, mint a hőszigetelések, de legalább annyira fontosak.A számítások során kimutatott eredményekhez az épületnek semmi köze sem lesz:

  • ha a ma jellemző gyakorlat szerint már a kiviteli tervek sem a csomóponti terveknek megfelelően készülnek
  • ha a kivitelezéskor derül ki, hogy valamelyik meg sem építhető
  • ha egyszerűen eltérnek a csomóponti tervektől.