Passzívház ablak A  legutóbbi passzívház- bemutatónkon egy szimpatikus házaspár mesélte el tapasztalatait a háromrétegű üvegezésről. Fűtési költségeik csökkentését szerették volna elérni, emiatt a régi kétrétegű üvegezésű ablakaikat háromrétegűre cserélték.

Nagyon jó tapasztalatokat szereztek a téli fűtési idényben, amikor az ablakok nagyon jól tartották a meleget, illetve nyáron nagyon jó hűvösen tartották a helyiségeket. Az átmeneti időkben azonban fáztak!

 

 

Amikor másnál már nem fűtöttek, náluk akkor is szükséges volt bekapcsolni a gázkazánt. A férj azt mondta, ő még az ablaküveget is megfogta, hátha az hűti a házat. De az üveg nem volt hideg! Mi lehet ennek az oka?Az ablakok üvegezésénél manapság a hőszigetelési értéket, az úgynevezett „U-értéket” szokás reklámozni, figyelni. Ám az üvegek nemcsak hőszigetelők. Bármilyen furcsa is elsőre, pont azért építünk házainkba ablakokat, hogy beengedjék a nap fényét, melegét. Vendégeink esetében a jó hőszigetelés oltárán feláldozhatták a nap sugárzásának beengedését a házba.

 

Kevéssé közismert, de a napsugárzás átengedésére is van laboratóriumi körülmények között mérhető adat, ez a „G-érték”. Alacsony „ U-értékű” és magas „G-értékű” nyílászárókat érdemes választani, hogy a télen megspórolt tüzelőt ne kelljen az átmenti időben elfűteni.